Of zijn er ook addertjes onder dat “500 euro extra netto” gras?
Goesting en vrijheid om te werken, hoera!
Een nieuwe dag, een nieuw idee, lijkt wel de spirit van Open VLD. De voorbije maanden wordt het ene na het andere neoliberale ballonnetje de lucht in gelaten. Het nieuwste ballonnetje werd gisteren door Gwendolyn Rutten, ook wel gekend als “mevrouw Goesting” of recenter “mevrouw Nieuwe Vrijheid”, in de media gebracht. Met centraal de vraag: “Wat als… iedereen 500 euro netto onbelast zou kunnen bijverdienen?”. Open VLD geeft je meteen de – voor de hand liggende – antwoorden waar iedereen instant blij van lijkt te worden. Want, door deze maatregel, kan/zal…
- Iedereen met goesting extra occasioneel werk verrichten zonder daarvoor gestraft (lees: belast) te worden
- Je eens wat extra doen voor je naaste. Dat extraatje dat je misschien anders niet zou doen, omdat je er onvoldoende aan overhoudt.
- De leerkracht volle bak bijverdienen met bijlessen geven
- De buurtbewoner met plezier de sportkantine uitbaten
- De gepensioneerde aan het werk, zonder zorgen
Kortom, iedereen die extra werkt, zal erop vooruit gaan….
Of toch maar niet?
Het idee lijkt op eerste zicht aantrekkelijk, en wees eerlijk, wie kan daar nu tegen zijn? Wel ja, ik dus. En nogal wat mensen die verder kijken dan hun neus lang is. Sta me dus even toe bovenstaande goed-nieuws-show te doorbreken. Want er zijn verschillende valkuilen bij dit voorstel. Ik lijst ze even op …
1) Veralgemenen van de flexi – job
Het doel van dit ballonnetje zou zijn dat mensen die extra werken, daar extra voor beloond worden. Maar klopt dit wel? Het onderliggende doel lijkt me immers duidelijk: veralgemenen van de flexi-job. Vandaag bestaan er al flexi-jobs in de horeca voor mensen die een contract hebben van 4/5 of meer. Als je iedereen toestaat om 500 euro meer te verdienen bovenop hun job, dan dreig je die flexi-jobs dus uit te breiden naar alle sectoren. Dit lijkt me geen goede zaak gezien bij de flexi-jobs reeds heel wat misbruiken gesignaleerd worden. Mensen krijgen in de horeca geen voltijds contract meer, maar worden in een flexi-job gedwongen. Met alle gevolgen van dien (minder inkomsten voor de staat, minder pensioenrechten, …). Een uitbreiding van dit systeem naar alle sectoren, brengt ons naar het volgende puntje…
2) Ondermijning sociale zekerheid
Ook de sociale zekerheid komt dit helemaal niet ten goede. In het systeem van flexi-jobs zien we al dat voltijdse contracten worden opengebroken om er vele kleine flexi-contracten van te maken. Het gevaar bestaat dat dit voor iedereen wordt herhaald in het 500 euro extra systeem. Maar met al die mini-contracten en bijverdiensten bouw je geen sociale rechten op. En wie van voltijdse contracten ‘4/5+500 extra’ maakt, vermindert de inkomsten voor de sociale zekerheid. Een sociale zekerheid waar nu al duchtig op wordt bespaard. En waar worden die besparingen gevoeld? Juist ja, bij onder andere de groep die ik hieronder bespreek.
3) Geen extra jobs voor mensen die het écht nodig hebben
500 euro extra … dat oogt natuurlijk mooi. Al zal het vaak niet in de portemonnee terecht komen van de mensen die dat het meeste nodig hebben, namelijk de werkzoekenden. Natuurlijk kan het fijn zijn voor de leerkracht of de gepensioneerde, zoals anekdotisch aangehaald in het persbericht van Open VLD. Maar helaas is de kans groot dat het ook over werk zal gaan in sectoren waar de zwaksten op de arbeidsmarkt vaak zwoegen voor een vaste job, maar deze niet vinden. Die occasionele jobs die een springplank zouden kunnen zijn voor werkzoekenden, worden hier voordeliger gemaakt voor de mensen die reeds een vast inkomen hebben. Dit zal een pervers effect hebben op de arbeidsmarkt. De tewerkstellingsgraad in ons land zal er alvast niet door stijgen.
4) Complexere belastingaangifte
De belastingaangifte wordt elk jaar meer complex. In dit aangiftejaar waren er opnieuw 70 codes meer. Deze maatregel zal ervoor zorgen dat er een vrijstellingsregel ingevoerd moet worden, met alweer extra codes op de aangifte.
En tenslotte nog een woordje gericht aan mevrouw Rutten …
Het ballonnetje lijkt al bijval te krijgen in de kennissenkring van Gwendolyn. Want ze tweette het volgende …
De mooiste reactie: “500€ extra netto doet de economie draaien. Dan ga je al eens op restaurant enzo. Het maakt de wereld minder krenterig.”
— Gwendolyn Rutten (@RuttenGwendolyn) 10 mei 2017
Wel, mevrouw Rutten, daar had ik graag het volgende op gezegd.
De wereld is niet krenterig. Jouw wereld niet, mijn wereld niet. De wereld zou beter wat meer krenterig zijn als het gaat om milieu, natuur, bossen, … Maar daar gaat het hier niet om. Denk je nu echt dat, als mensen ’s avonds en in het weekend extra gaan werken, dit onmiddellijk ten goede zal komen aan de economie? Ten eerste: mensen zullen geen tijd hebben om op restaurant te gaan, uitstapjes te doen, etc. (werken, weet je wel). Ten tweede: de koopkracht van mensen is danig achteruit gegaan dat mensen gaan bijverdienen om rond te komen. Een minderheid zal dat doen voor “folietjes”. Maak alsjeblieft eerst werk van (werkbaar) werk voor iedereen, een degelijke vaste job voor jong en oud, en je zal zien, de economie zal draaien. Voor enkelingen zwartwerk legaliseren en de sociale zekerheid ondermijnen, zou wel eens een averechts effect kunnen hebben.