Ik vind Marc Coucke niet meer tof

Ik vind Marc Coucke niet meer tof

Mijn haat-liefdeverhouding met de twitteraccount van Vlaanderens favoriete miljardair is omgeslagen in teleurstelling, een fijne koersploeg en nog fijnere voetbalploeg ten spijt. Oorzaak? De dubieuze verkoop van Omega Pharma en de hypocriete reactie op de eind vorig jaar aangekondigde afvloeiingen.

Te pas en te onpas komt Coucke op het scherm, niet in het minst bij Van Gils en Gasten. Een hitsingle, een straffe sportprestatie en niet te vergeten: panda’s! Allemaal goed voor een studio-optreden. Maar ook de maatschappelijk relevantere thema’s komen aan bod, fiscaliteit bijvoorbeeld. Een vermogensbelasting hoeft vreemd genoeg niet. Integendeel, het zijn u en ik die ons spaargeld moeten laten bewegen om zo de economische motor te laten draaien en terloops dichten de verhoogde fiscale inkomsten dat verdomde gat in de begroting. Pies of keek.

Coucke en het begrotingstekort

Echte barsten kwamen er met de verkoop van Omega Pharma. Vlaanderens suikernonkel sloeg ongeveer anderhalf miljard euro achterover en betaalde daarop geen euro belastingen. Coucke overtrad geen wet, maar de belastingplichtige Belg stelde zich wel een aantal vragen. Een eventuele belasting op de meerwaarde zou verdwijnen in de ‘bodemloze Belgische put’ aldus de euromiljardair. Zonder geld uit die bodemloze put kon Coucke niet lezen of schrijven, geen diploma behalen, niet rijden over collectief betaalde snelwegen enzoverder.

De feitelijke breuk was een tweet, in de maand voor kerst 2016:


Vergezeld van niet één, maar twee huilende emoticons wast de voormalig CEO zich in onschuld. Met een kromredenering om u tegen te zeggen wordt de vakbond verantwoordelijk gesteld voor een eventueel sociaal bloedbad. Perrigo, de nieuwe eigenaar van Omega Pharma dreigt met afdankingen. In haar communicatie stelde vakbond LBC dat er een grote morele verantwoordelijkheid op de schouders van Marc Coucke rust.

Verkoop met een geurtje

Hoe komt dit? Wel, Omega Pharma zeer duur verkopen kon blijkbaar enkel door een aantal kadavers goed verstopt te houden. Stock werd bij verdelers geplaatst met de belofte dat ze deze ten alle tijden konden terugzenden bij niet-verkoop. In de boekhouding stonden de producten aangegeven als verkocht. Omzetcijfers op steroïden zeg maar. Het zijn die cijfers die Perrigo aanzetten een bod te doen op de Belgische pharmagroothandel.

Een ander pijnpunt is de lage liquiditeit in het bedrijf. Dat wil zeggen dat er weinig geld in omloop is. Een hoge liquiditeit helpt om een aantal slechte jaren te overbruggen, zoals die er nu zijn. Een sputterende motor wordt door de beperkte financiële middelen onmiddellijk voelbaar, niet in het minst voor de werknemers. Hoe komt dit? Omega Pharma heeft destijds heel goed geboerd, maar veel winst verdween uit de onderneming via financiële poot Omega Pharma Invest. Waar het geld naartoe is, is niet exact geweten.

Geld voor Coucke, gebakken peren voor werknemers

Is Marc Coucke alleen verantwoordelijk voor herstructureringen bij Omega Pharma? Neen. Perrigo heeft z’n huiswerk niet goed gemaakt bij de aankoop van de pharmaverdeler. Het heeft ook al meer dan een jaar gehad om het roer om te gooien. Maar de morele verantwoordelijkheid van de TV-miljardair is inderdaad groot. In 2014 koos Coucke voor de poen en liet hij de werknemers achter in een bedrijf met een aantal boekhoudkundige lijken in de kast.

Digitale krokodillentranen zullen zij die ‘m aan die miljoenen hebben geholpen niet helpen. De vakbond voor afdankingen verantwoordelijk stellen, is een redenering waar ik met de beste wil van de wereld niet aan uit kan. Wie door het Couckenbakimago kijkt, ziet een haai die op ’t einde van de rit geen moer geeft om z’n voormalige werknemers. Panda’s ten spijt, ik vind Coucke niet meer tof.