Velen zagen het desastreuze nieuws over ING aankomen. Maar dat er zo drastisch zou worden gesnoeid in het personeelsbestand had niemand verwacht. Digitalisering en robotisering zijn een feit en hebben een effect op de arbeidsmarkt. Werkgevers en overheden mogen dit vraagstuk niet meer links laten liggen. Kunnen werknemers mee profiteren van digitalisering of zijn zij enkel de pineut? De afgelopen tien jaar keerde ING meer dan 7 miljard aan dividenden aan haar aandeelhouders uit terwijl werknemers steeds langer moeten werken. Dit is absurd in tijden waarin computers een deel van het werk overnemen. Dat werknemers die digitalisering zelfs cash betalen met een ontslag is helemaal van de pot gerukt. Het wordt tijd dat overheden en werkgeversorganisaties durven nadenken over de herverdeling van arbeid. Een reële arbeidsduurvermindering met behoud van loon mag in een miljardenconcern geen utopie te zijn.
Arbeidsduurvermindering: goed voor samenleving en werknemer
Volgens ING lagen de werknemers mee de basis van de positieve resultaten. Waarom worden net zij dan op straat gegooid? Hebben zij geen recht op een stukje van die immens grote taart? Als ING haar verantwoordelijkheid had durven nemen, dan had men gekozen om een stukje van de winst om te zetten in een arbeidsduurvermindering. Dit zou een resem positieve effecten voor zowel samenleving als ING hebben. Meer mensen zouden aan het werk zijn wat goed is voor de koopkracht en bijgevolg de economie. De kost voor de sociale zekerheid in de vorm van werkloosheidsuitkeringen zou ook een stuk minder zijn. Bij ING zou je duizenden tevreden en gemotiveerde werknemers hebben. Menig onderzoek liet al zien dat een tevreden werknemer een productieve werknemer is.
Win-win in plaats van win voor aandeelhouders en lose voor werknemers nu. Het wordt tijd dat werkgeversorganisaties en overheden afstappen van de klassieke recepten en out of the box gaan denken. Een collectieve arbeidsduurvermindering kan in deze een reële en betaalbare oplossing zijn. Laat ons doen wat goed is voor de hele samenleving in plaats van wat opbrengt voor enkele aandeelhouders.