Het zomerakkoord en de hyperflexibiliteit bij kledingzaak Plopperdeplop

Het zomerakkoord en de hyperflexibiliteit bij kledingzaak Plopperdeplop

“Goedemorgen welkom bij Plopperdeplop” zei Kim de verkoopster vriendelijk tegen de meneer met de rode pet terwijl ze hulp bood aan 2 andere klanten.

Haar collega was druk in de weer met kleding heen en weer te sjouwen en de interimjongen liep er wat verloren bij. De student aan de paskamer was bezig met het afspelden van een broek voor een Indische klant. Eigenlijk wist hij helemaal niet hoe je dit doet, maar geen enkele collega had tijd om hem te helpen. De verantwoordelijke verkoopster aan de kassa werd geconfronteerd met een technisch kassaprobleem en zat met de handen in het haar.

Kim, dacht bij zichzelf, ik maak me niet druk dat we vandaag met te weinig personeel zijn en alles in het honderd loopt. Morgen zal het beter zijn …

Wie wil eens geen vlieg zijn op de winkelvloer van morgen? Nu al hebben enkel leidinggevenden een vast voltijds contract waar andere collega’s enkel van kunnen dromen. De winkel wordt nu hoofdzakelijk bemand met tijdelijke deeltijdse werknemers.

De flexi-collega’s hollen van job naar job voor telkens een paar uren om nipt de rekeningen te kunnen betalen.

Het zonnig voorgestelde zomerakkoord biedt geen verbetering. Op piekmomenten, bij avond- en zondagsopeningen zal gerekend worden op interims, flexwerkers, jongeren en studenten.

Het zal geen win-win situatie worden want ook verkoopster Kim zal de tijd noch de energie hebben om steeds opnieuw mensen in te werken. De flexi-collega’s hollen van job naar job voor telkens een paar uren om nipt de rekeningen te kunnen betalen.

Flexi-job = oproepcontract

Meneer met de rode pet zal elke week nieuwe gezichten ontmoeten en niet geholpen worden door vaklui. Integendeel, hij moet zich noodgedwongen laten begeleiden door mensen die de goederen en de winkel amper kennen.

De flexi-job is een oproepcontract. Je komt enkel werken als je telefoon krijgt van de baas. Je rechten zijn beperkt, de verloning schamel.

Het is nog te vroeg om in te schatten in hoeverre de werkgever geïnteresseerd zal zijn, maar één ding is zeker: het zal eenvoudiger zijn om de bezetting op drukke momenten te optimaliseren dankzij de oproepcontracten van de flexwerkers. Aantrekkelijk betaalde overuren en het verkrijgen van meer contracturen voor reguliere werknemers zullen voltooid verleden tijd zijn.

17 jarigen aan de slag op zondag

Vanaf 2018 zullen ook studenten jonger dan 18 mogen werken op zondag. Enkel studenten kunnen een winkel op koopzondagen niet runnen. Omdat mensen het bijna vanzelfsprekend vinden dat een winkel op zondag open is, kan de werkgever niet anders dan toegeven aan de toegenomen consumptiedrang. Het verkooppersoneel is z’n zondag rustdag kwijt, zonder extra vergoeding.

Niet alleen de winkel verandert voortdurend, ook het koopgedrag van de klant is anders. De man met de rode pet koopt niet langer enkel bij Plopperdeplop, maar vergelijkt ook producten en prijzen bij verschillende online shops.

De winkelbeleving en de werkdruk

Hoe zorg je ervoor dat hij bij jouw winkel koopt en terugkomt? De retailsector zegt de klant te overtuigen om naar de fysieke winkel te komen met de toverwoorden service, warenkennis en beleving.

Kim krijgt nauwgezette instructies en te behalen doelstellingen mee. Er wordt gehamerd op winkelbelevingsfases:

  1. welkom bij … én een persoonlijke boodschap naar de klant toe. Bijvoorbeeld: “wat heeft u een hippe rode pet”,
  2. vertel iets nieuws over een product als de klant ernaar kijkt of het aanraakt,
  3. zeg je naam en geef de klant een hand, hang de kleding in de paskamer en zorg ervoor dat hij je zijn outfit laat zien zodat je er kan op inspelen,
  4. aan de kassa zorg je ervoor dat hij zich als klant bindt aan jouw winkel (vb. klantenkaart) en geef je als afsluiter een persoonlijke boodschap mee, zoals: “geniet van je outfit in Wakiki”.

Kim zegt dat voldoen aan deze strenge verwachtingen onhaalbaar is, zolang de slogan van de werkgever “méér met minder” blijft. En net omdat je voor de functie van verkoopster geen diploma nodig hebt, staan er vele werkzoekenden te springen om haar job in te nemen als ze faalt.

We willen kwaliteit van werk, betere contracten en een goede verloning.

Charles Michel en Kris Peeters spelen de jobsplaat; zoveel duizend jobs erbij! Of dat nu hele, halve, slechte of goede jobs zijn maakt hen niet uit. En de flexi-job is zelfs geen echte job. Het is een oproepcontract (0 hours zoals in Engeland). Het retailpersoneel schreeuwt: “zet die ploat af!” We willen kwaliteit van werk, betere contracten en een goede verloning.

Het wordt tijd dat Charles en Kris eens op de werkvloer komen luisteren, of gewoon collega worden van Kim. Mochten ze het retailwerk kennen en ondervinden zouden ze al vlug doorhebben dat flexi-collega’s niet hetgeen is waar het winkelpersoneel op zit te wachten.