De activist/crimineel

De activist/crimineel

Bruno Verlaeckt, vakbondssecretaris voor het ABVV wordt veroordeeld voor een sociale actie. Het is een nieuw dieptepunt in onze democratie. Ons antwoord zal radicaal solidair en strijdbaar moeten zijn. (Foto van Karina Brys)

Zakia zat twee maanden in de cel (De Wereld Morgen). Ze is geen drugdealer of overvaller, maar een sociaal assistent. Haar misdaad? Vluchtelingen ondersteunen door het uitdelen van maaltijden, vertalingswerk, geld in te zamelen, kleine klusjes te doen en ga zo maar verder. De autoriteiten zagen er mensensmokkel in.

Zakia was niet meer en niet minder dan een politieke gevangene. Ze is opgepakt zonder enig bewijs voor enig soort criminele activiteit. Althans wat de wet betreft.

Een bepaald deel van de publieke opinie, een staatssecretaris incluis, hebben beslist dat een helpende hand geven aan vluchtelingen in nood een misdaad is. Mensen van de verdrinkingsdood redden in de Middellandse Zee staat gelijk met volksverraad. Artsen Zonder Grenzen is een misdaadkartel.

Vakbondsterrorist

29 juni 2018. Tientallen vakbondsmilitanten stromen samen aan het Antwerpse justitiepaleis. Bruno Verlaeckt, secretaris bij het ABVV, staat terecht voor een sociale actie twee jaar eerder. Een stakingsdag en een blokkade op de Antwerpse Scheldelaan mondde uit in de arrestatie van Bruno Verlaeckt en een ABVV militant. Hij wordt veroordeeld.

Het demoniseren en dehumaniseren van de andere maakt het makkelijker om tegenstanders buiten het publieke debat te plaatsen, te criminaliseren.

Ook de syndicale actie wordt al enkele jaren gecriminaliseerd. “We moeten de macht van de vakbondsterroristen dringend inperken” liet N-VA kamerlid Inez De Coninck zich ontvallen. En met één pennentrek is de activist voor betere werkomstandigheden van zijn of haar collega’s gelijkgesteld met de koppensnellers van IS.

Het begint met dat soort uitspraken. Het demoniseren en dehumaniseren van de andere maakt het makkelijker om tegenstanders buiten het publieke debat te plaatsen, te criminaliseren en in de bovenstaande gevallen ook te arresteren.

De democratie wordt dan herleid tot het “primaat van de politiek”. Dat houdt kort gezegd in dat u vierjaarlijks kan gaan stemmen en zich vervolgens in de meest letterlijke zin laat vertegenwoordigen door 150 parlementsleden. U houdt vier jaar uw mond en zij beslissen in al hun wijsheid. Godbetert.

Wat te doen?

Dat onze tegenstanders ons demoniseren en criminaliseren hebben we vastgesteld. Wat doen we er nu aan? Vakbonden gaven het goede voorbeeld aan het justitiepaleis in Antwerpen. Tientallen militanten van rood en groen toonden hun solidariteit. De rechtszaal zat afgeladen vol om het politieke proces tegen Bruno Verlaeckt aan te klagen.

Maar we gaven evengoed het slechte voorbeeld. De reactie op Zakia haar arrestatie was lauw; het is nauwelijks geweten dat ze twee maand achter de tralies zat. Hier moeten we als vakbonden en andere sociale organisaties veel straffer op reageren. Actie voeren, snel en massaal.

Het leidt geen twijfel dat we al even in een nieuw tijdperk vertoeven, een tijdperk waarbij we opschuiven naar rechts, naar anti-democratie, weg van een open debat naar rechtbanken en gevangenissen voor wie zich verzet.

Ons antwoord zal even radicaal moeten zijn. Radicaal solidair en strijdbaar. Of op een dag gaan we dat rode bolletje zelfs niet meer kunnen kleuren.

Het gedicht is van Martin Niemöller en vind je terug aan het Holocaust Memorial in de Verenigde Staten.