Beste Wouter Beke, waar Daens voor heeft gestreden, breken jullie af

Beste Wouter Beke, waar Daens voor heeft gestreden, breken jullie af

Wouter Beke, partijvoorzitter van de CD&V blikt in een opiniestuk in Knack, terug op de oprichting van de Christene Volkspartij, die 125 jaar geleden het licht zag dankzij priester Daens. “Hoe zou priester Daens naar de samenleving van vandaag kijken?” vraagt Beke zich af.

Beste Wouter Beke, priester Daens zou vandaag op de barricaden staan om te strijden tegen de genomen maatregelen van CD&V, die nadelig zijn voor de arbeider. Alles waar priester Daens voor gestreden heeft, hebben jullie mee helpen afbouwen.

Wet Peeters

Een blik op de wijzigingen in de arbeidswetgeving zegt voldoende; de Wet Peeters, het “wendbaar” en “werkbaar” werk, het “grote plan” van Minister Peeters. In zijn opinie dweept Beke met “de bescherming” tegen willekeur, de 38-urenweek en hemelt hij zelfs zowaar de bescherming van de vakbonden op. Ware het niet, dat het net de CD&V was, die de 38-urenweek met een pennentrek mee hielp afbreken om die in te ruilen voor superflexibele arbeid.

Het wendbaar werk van minister Peeters maakt het de werknemers een stuk moeilijker. Meer flexibiliteit, meer overuren, zonder inhaalrust. Door die overuren is, in tegenstelling tot wat de minister beweert, het einde van de klassieke 38-urenweek erdoor gejaagd. Daarbovenop komt dat in veel gevallen de werknemer niet zelf zal kunnen beslissen of hij wat meer of wat minder wil werken.

Hyperflexibel

Die Wet Peeters, beste Wouter Beke, is nadelig voor alle werknemers, en in het bijzonder voor vrouwen, ouderen, mensen die deeltijds werken. Werkweken van 45 uur? Check. Overuren zonder inhaalrust? Check. Uurroosters? Neen dat niet, we spreken nu van “tijdvakken waarbinnen arbeidsprestaties kunnen worden vastgesteld”. Beste werknemer, u kan uw “tijdvak” terugvinden in het arbeidsreglement. Prijs u gelukkig als een vakbond daarover kan meepraten, anders zouden het wel eens verdomd lange “tijdvakken” kunnen zijn.

Deze Wet is een slag in het gezicht voor alle arbeiders, die met priesters Daens de strijd aangingen tegen het patronaat die mensen straffer, harder en langer lieten werken. Dankzij deze Wet, hebben mensen minder vrije tijd, staan zij stand-by, en moeten zij zich in allerlei bochten wringen om hun leven in te delen. Is dit wat Priester Daens voor ogen had?

Daens zou vandaag een stakingspiket opzetten bij Deliveroo of Zalando, waar werknemers een bruto uurloon van enkele euro’s verdienen, geen vast contract krijgen, maar ingezet worden als flexi-werker, wanneer het de werkgever uitkomt.

Als u het mij vraagt, zou Daens vandaag een stakingspiket opzetten bij Deliveroo of Zalando, waar werknemers een bruto uurloon van enkele euro’s verdienen, geen vast contract krijgen, maar ingezet worden als flexi-werker, wanneer het de werkgever uitkomt. Hij zou voorop lopen in de strijd tegen het promoten van interimarbeid, dat mensen in onzekere situaties duwt en waarbij mensen met hun telefoon onder hun kussen slapen, omdat ze elk moment opgebeld kunnen worden door een interimkantoor.

Besparingen

Niet enkel de arbeidsomstandigheden zijn er op achteruit gegaan; het volk heeft ook andere zorgen. Door het besparingsbeleid van deze regering, die enkel centen zoekt bij hardwerkende werknemers, hebben veel mensen het steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen.

De CD&V heeft evengoed de BTW op elektriciteit van 6 naar 21 procent doen stijgen, de inschrijvingsgelden in het onderwijs mee verhoogd, de waterfacturen doen stijgen.

Priester Daens bleef het gewone volk immer trouw, iets wat de CD&V zich maar een paar kerkelijke hoogdagen per jaar herinnert.

Tot slot, ben ik er van overtuigd dat Priester Daens vandaag hetzelfde zou vertellen als toen;

 “Sire, misschien zullen uw ministers u zeggen dat alles om ter best gaat in ons Vaderland, ze zullen van Bloei en Vooruitgang spreken. Ze zullen rond uw ogen een geflikkelsel van lofbetuiging doen walmen. Dit zeggende is de waarheid in hunnen mond niet, Sire; ’t en gaat maar zeer droef in Belgenland.”

(Uit: ‘Het land van Alest’, 3 januari 1891)